Dokumenterade händelser i tiden.

Vi finns i Odenhallens nedre plan till vänster. VÄLKOMMEN!
Vi finns i Odenhallens nedre plan till vänster. VÄLKOMMEN!

”Båsse” skrev i dagens FT (2014-06-27) om Karl ”Calle” Karlstrand som verkade i FAIK i sin ungdom, men flyttade till Stockholm och Djurgården 1907..

På bilden står han som tredje man från höger!
Calle Karlstrand
1916 sänkte Sverige, bestående av nästan enbart AIK:are och djurgårdare, Danmark med 4-0. Det var Sveriges första seger någonsin mot Danmark.
Från vänster: Rune Bergström, AIK, Ivar ”Iffa” Svensson, AIK, ”Ragge” Wicksell, Djurgården, Bruno Lindström, AIK, Karl ”Köpings” Gustafsson, Djurgården, Herbert ”Peta” Almqvist, Westermalm, Götrik ”Putte” Frykman, Djurgården, Louis Groth, AIK, Carl Karlstrand, Djurgården, Sten ”Knata” Söderberg, Djurården, Theodor ”Thodde” Malm, AIK.

När AIK och Djurgården tillsammans skrev historia

Även om AIK och Djurgården varit bittra rivaler allt sedan klubbarnas bildande så har de också skrivit svensk fotbollshistoria tillsammans. Den 9 november 1916 kunde bland annat följande läsa i Stockholms tidningar: ”Man storknade då man skulle tömma den rågade glädjebägaren. Det säges att det ej är hälsosamt för en som hungrat länge att plötsligt placeras framför fyllda fat.” (Idrottsbladet) ”Vad en generation drömt om – ty sådana här drömmar ha generationerna nu för tiden – är fullkomnat: vi ha slagit danskarna. Slut fred nu, så att vi få slå engelsmännen också.” (Dagens Nyheter) ”År 1914 besegrade Danmark England i en federationsmatch. Nu har Sverige besegrat Danmark och därmed ryckt upp sig vid sidan av dessa länder och Holland som ett av de främsta fotbollsspelande länderna i världen” (Svenska Dagbladet)

Orsaken till tidningarnas glädjeyttringar var att ett svenskt landslag eller federationslag som man sade på den tiden hade besegrat Danmark i fotboll. Ett svenskt lag sammansatt av fem spelare från AIK: Rune Bergström (högerytter), Iffa Svensson (cemter), Bruno Lindström (högerhalv), Louis Groth (vänsterhalv) och Todde Malm (högerback) och fem spelare från Djurgården Ragge Wicksell (vänsterback), Kalle Köpings-Gustafsson (högerinner), Putte Frykman (centerhalv), Calle Karlstrand (vänsterytter) och Knata Söderberg (vänsterinner) kompletterat med målvakten Peta Almqvist från Westermalm hade slagit tillbaka ett danskt landslag med 4 mål mot 0. Det var inte bara den första segern mot läromästaren och den blivande arvfienden utan också den första gång Sverige gjorde mål på danskarna. De fem tidigare federationsmatcherna hade med danskarnas siffror först slutat: 8-0, 10-0, 2-0, 2-0, 2-0. Den svenska nollan spräcktes av djurgårdaren Calle Karlstrand redan i matchens 3:e minut framspelad av Iffa Svensson. Två noll gjordes av gjordes Kalle Köping i 28:e minuten, en spelare som förövrigt gått till historien som det svenska landslagets första målskytt genom att han 1908 spräckte den norska nollan i den svenska debutlandskampen på Walhalla i Göteborg. Trean slogs sedan in av Iffa Svensson i 32:a minuten och fyran av 4-0 Rune Bergström i 75:e. Lagen delade alltså broderligt även på målskyttet.

Tilläggas kan att svenskarna segrade trots, eller kanske tack vare, att stockholmsfotbollens störste lirare AIK:s vänsterinner Helge ”Ekis” Ekroth saknades. Match spelades ju under pågående världskrig och Ekis hade inte fått permission från det militära och kunde därför inte delta i det förberedande träningsläger svenskarna satt upp ute i Saltsjöbaden. Som förberedelse inför matchen hade man nämligen legat på internat i en vecka och specialgnuggats av de amerikanska fystränarna Davenport och Ellis. Ett internat som nog gjorde sitt till för att säkra den svenska segern. Matchen spelades nämligen på en blöt och hal plan och som Svenska Dagbladets skribent noterade: ”Teknik och energi triumfera ju alltid över enbart teknik.”

Ekis var nämligen en bollartist utöver det vanliga och inte en energiskt kämpande spelare. Han ansågs av sin samtid spela fotboll med humor vilket inte alltid gått hem hos förståsigpåare. Det sägs att AIK:s lagkapten Knutte Nilsson, AIK-stilens skapare, ofta ansåg sig ha anledning att skrika på Ekis för att han skulle passa. I Sportlexikon beskrivs han enligt följande: ”Ekroth är en av dom originellaste och tekniskt bästa spelare Sverige haft men lät sig rätt ofta förledas till ett alltför individuellt betonat spel” och är därmed tillsammans med 1910-talets andra stora bolltrollare Erik Börjesson ensamma om att få sin spelstil kritiserad i Sportlexikon.

*Anmärkningar: Kalle Köping-Gustafsson representerade inte Djurgården utan IFK Köping då han var svensk premiärmålskytt.
Även Hammarby IF har i nästan ograverat skick representerat Sverige i en landskamp. Det skedde 1921 och man tackade för förtroendet genom att förlora med 3-0 mot Finland på Stadion.

Av Hans Bolling

AIK

FIHS
(Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap)fick studiebesök den 2014-04-04 av  Läraren Yvonne Klarson, Dennis Gunnarsson, David Andersson, Anton Lundh, Emelie Mårtensson, Lisa Brorsson, Linus Falk, de representerade ishockey , golf och friidrott.
Det var sekreteraren Sven-Erik Hellberg och jag som visade dem runt och informerade om vad vi ”fått ihop” under de snart 25 år som vi verkatbild 1.
Det blev ett populär besök, då ungdomarna kände igen flera av de utställda ”objekten!”
bild 2
Det vore tycker jag en självklarhet att alla ungdomar någon gång under sin skolperiod fick göra ett besök på en ”studietimme”, för att åtminstone veta att det finns ett Idrottshistoriskt museum i vår stad.
bild 3
De besökande ungdomarna hade aldrig hört talas om ”oss?”
bild 4
Beklämmande och skrämmande att skolungdomarna inte ens får veta vad vår stad har att erbjuda under hela sin skolgång.bild 5
Skickat från min iPad

Nu utökar vi öppettiderna!
IDROTTSVÄNNER!
Som ni kanske vet så är idrottsmuseet sedan tidigare öppet alla måndagar mellan 10-12( Stängt juni-juli-augusti samt 15 December till 15 Januari).
Nu utökar vi tiderna till att även hålla öppet sista måndagskvällen i varje månad med start 31 mars 2014.Då finns vi även på plats kl 17-1900.
PS! Glöm inte att museets lokaler även går att boka för möten i er förening!
Mycket välkomna på besök!
Hälsar Sven- Erik Hellberg (sekreterare)  och Ulf Söderhielm (Ordförande)
Vid ”Pennan!”
Urban Lundberg
Idag 2014-03-18 är det ”Hemsidesträning” på Idrottens hus Gustav Adolfsgatan 49  i Skövde. 0900-1300. Utmärkt lärare var Petra Gustavsson.
IMG_5370
IMG_5364
Årsmöte nr 23 i Frejahallen den 3 mars 2014.

årsmötefihsbild 2

Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap

Idag den 3/3 2014 har det varit årsmöte nr 23. kl 18.30 i Frejahallen, Falköping.

”Sällskapet”, har idag 174 medlemmar,varav 33 föreningar!
Det var 18st,som hörsammade kallelsen!
Yngve Petterson blev vald till ordförande för mötet, som genomfördes smärtfritt med omval av samtliga styrelseledamöter, utom på en post där Arne Johansson ersatte Per-Olof Markrud.
Valberedningen avgick och det blir styrelsen,som fick uppdraget att söka ny sådan!
Öppet hus blir det söndagen den 31augusti kl 1100-1600 för samtliga museer i Falbygden.
Det diskuterades om kvällsöppet en kväll/månad.
Rapport lämnades av Urban Lundberg,som deltog från FIHS, när Falbygdens museiråd hade möte onsdagen den 19 februari i Cesarstugan – Bondens År, Östra Tunhem kl 18.00.
Sedan visade Yngve Pettersson ett mycket fint sammansatt program om hur det var i Falbygden förr i tiden och ett kåseri om idrott blandat med prosa och historier på ett mycket proffsigt och uppskattat sätt!
Det blev ”mingel” med trevlig samvaro med fralla och kaffe. Välkomna som medlemmar!

 

Webbutbildning på Uddetorps Naturbruksgymnasium i Skara den 18 februari 2013

FOTO: Urban Lundberg

Utbildning för hur man skall  ”skriva” och ”utrycka” sig !

Dokument2

Fotbollen förr i tiden i Falköping.

Falköping 2013-01-30
Det fanns nästan inget sport i tidningen under 1914 förutom skytteklubbars resultatlistor. Desto mer fotboll under notis rubriken ”Tidaholm med Omnejd”. Om det berodde på 1.sta världskriget att det var så lite (nästan ingenting) fotboll varför hade Tidaholm så mycket fotboll? Någon som vet varför det inte står något i tidning.
Hälsningar! Christer Andersson, Kinnarp medlem 172 i Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap
Hjärtligt TACK för fint arbete Christer, hälsar Webbansvarige Urban Lundberg
Tidning för Falköpings Stad och Falbygden 1907-1914
Microfiche på Falköpings Bibliotek  BV. Hittat under notisrubriken: Falköping /Falbygden
Fotboll och idrott uppletade av Christer Andersson under 2012 Sep – 2013 ej klart

 

Bortglömda Fotbollsklubbar?

1908 Falköpings Atlet och Idrottsklubb F.A.I.K. 1908

Nr 49 Lör 20 Juni: Fotbollstäflan den första som äger rum i Falköping  afhålles i morgon söndag å Hästbacken mellan Rantens Idrottsförening  och Falköpings Atlet och Idrottsklubb.

Nr 50 Tis 23 Juni: Fotbollstäflingen Söndags intresserade allmänheten högst betydligt. Vi konstaterade där, att rantenborna äro övermåttan spänstiga och kraftiga i benen. Deras mindre tränade motståndare från Staden blefvo slagna gång på gång, och under loppet af halfannan timme voro de besegrade bortåt ett tjog gånger. Emellertid ha stáborna för afsikt att ”sparka upp sig” och hädanefter varda de inte att leka med. Så´na ä di.

Nr 66 Ons 19 Aug: Fotbollstäfling  afhölls i söndags mellan Falköpings Atlet och idrottsklubb och ett fotbollslag från Ulricehamn. Striden utföll uteslutande till de våras favör, i det täflingens slut hade uppnått 17 mål  mot noll.

Nr 76 Ons 23 Sep: Vid fotbollsmatch i söndags i Ulricehamn mellan Ulricehamns Idrottsförening och Falköpings Atlet- och Idrottsklubb, segrade Falköpingsborna med 8 mål mot 2.

Nr 78 Ons 30 Sep: Fotbollsmatch. I söndags möttes här för andra gången till fotbollsmatch Rantens Idrottsförening och Falköpings Atlet- & Idrottsklubb, båda med sina bästa lag. Att intresset denna gång var stort bevisade den talrika publik som infunnit sig för att åse täflingen. Under spelet visade sig F.A.I.K. fullt värdig sina motståndare och låg under spelets första halftid betydligt öfver, vilket emellertid under andra halftiden blef motsatta förhållandet. Matchen slutade med seger för Rantens Idrottsförening med 6 mål mot 3.

Nr 82 Ons 14 Okt: Vid fotbollsmatch i Skara i söndags mellan Skara Atlet- och Idrottsklubb och Falköpings Atlet- och Idrottsklubb segrade Falköpingsborna med 4 mål mot 3.

1908 Falköpings Idrottsklubb F.I.K. 1908 (? FAIK?)

Nr 74 Ons 16 Sep: -En fotbollsmatch utkämpades här i söndags mellan Falköpings Idrottsklubb och Idrottsförening Göta i Tidholm, därvid F.I.K. vann 4 mål och Göta ett.

I909 Falköpings Idrottsförening (I.F) 1910

Nr 37 Lör 8 Maj: Västergötlands Idrottsförbunds styrelse hade i söndags sammanträde å Rantens Hotell härstädes hvarvid beslöts att spellistan i fotboll skulle ha följande: (=DM) kvalificering,

Match 1: Idrottsföreningen Kamraterna Sköfde mot Falköpings I.F. i Falköping.

Nr 42 Ons 26 Maj: Fotbollsmatchen. I täflan i distriktmästerskapen mellan IFK Sköfde och IF Falköping härstädes söndag i Falköping……OBS mycket text första fylliga matchreferatet?

Falköpingslaget endast 2 år gammalt Sköfde 5 år äldre. Resultat 3-0 till Skövde

Nr 50 Ons 23 Juni: En fotbollstäfling ägde rum härstädes i söndags mellan Skara Sportklubb och Falköpings Idrottsförening lag 2. Skaraklubben besegrades med 2 mål mot 0.

Nr 54 Ons 7 Juli- Haga IF Göteborg – Falköpings IF resultat 3 – 2 till Falköping.

Nr 56 Ons 14 Juli: Fotboll. Falköpings IF lag 2 mot Ulricehamns IF resultat 5 – 3 till Falköping.

Nr 68 Ons 25 Aug: -Fotboll I söndags spelade Falköpings IF mot Vara IF och vann med 7 – 4.

Nr 70 Ons 1 Sep:  – I söndags i Vara Falköpings IF – Vara IF resultat 1 – 4.

Fortsättning på  I909 Falköpings Idrottsförening (I.F) 1910

Nr 75 Lör 18 Sep: Fotbollstäfling äger rum här på söndag mellan Idrottsklubben Göta lag 1 från Göteborg och Falköpings Idrottsförening lag 1. De nu inbjudna främlingarne torde vara det starkaste fotbollslag, som spelat här.

Nr 76 Ons 22 Sep: Vid fotbollstäflingen härstädes i Söndags mellan Idrottsklubben Göta lag 1 från Göteborg och Falköpings Idrottsförening lag 1. Segrade det förstnämda med 6 mål mot 0.

1910 Nr 39 Ons 18 Maj: Vid fotbollsmatch härstädes pingsdagen mellan Falköpings Idrottsförenings första lag och Vara Idrottsförenings första lag segrade de förra med 5 – 1.

Nr 54 Lör 9 Juli: En intressant fotbollsmatch blir säkerligen den som kommer att utkämpas å Hästbacken härstädes Söndag. Falköpings Idrottsförening lag 1 kommer då att strida mot Göteborgs Fotbollsförening första lag, som visat sig som jämnbördiga motståndare mot Örgryte, Göteborgskamraterna, AIK m.fl.

Nr 63 Ons 10 Aug: -En fotbollsmatch spelades på Söndagen i Borås mellan Falköpings Idrottsförenings lag 1 och Borås-kamraternas lag 1. Kamraterna segrade med 7 – 3. -Fotboll 7 Aug i Borås Falköpings IF vann mot IFK Borås med 7 – 3

1909 Föreningen Göta I.F. å Ranten/Göta Fotbollsklubb å Ranten ? 1910

Nr 48 Ons 16 juni: här i söndags -Samma dag utkämpade föreningen Göta å Ranten, en dust med föreningen Örnen från Stenstorp, hvarvid Göta vann med 10 mål mot 0.

Nr 70 Ons 1 Sep: Fotboll vid en match härstädes i söndags segrade Göta I. F. öfver Falköpings Bollklubb med 4 – 3.

Nr 87 Lör 30 Okt: Fotbollsmatch utspelades förliden vecka mellan Trädets Fotbollsklubb och Göta Fotbollsklubb å Ranten lag 1. De senare segrade med 5 – 0. Men en annan gång torde de segern blifva omtvistad, tilllägger meddelaren som påpekar att Trädets bollsparkare efter detta ämna sparka upp sig.

Nr 88 Ons 3 Nov: Fotbollsmatchen i söndags mellan ¨Vega¨ lag 1 och Göta lag II (2) resulterade i seger för Vega. Målantalet blef 2 mot 2, men segern tillerkändes Vega, emedan Göta afbröt striden före tidens utgång.

1910 Nr 31 Ons 20 Apr: Fotbollsmatch spelades å hästhagen i Söndags e.m. mellan Falköpings Bollklubb   lag II och Idrottsföreningen Göta Lag II, hvarvid de sistnämnda segrade med 6 mål mot 0.

Nr 36 Lör 7 Maj: Fotboll. Kristihimmelsfärdsdag spelades här å Hästbacken tvänne fotbollsmatcher, den ena mellan Idrottsförening ^Kamraterna^ Sköfde lag II och den nyombildade Fotbollsklubben ^Göta^, Ranten lag 1 hvarvid de sistnämnda segrade med 7 mot 0.

1909 Falköpings Bollklubb 1910

Nr 70 Ons 1 Sep: Fotboll vid en match härstädes i söndags segrade Göta I. F. öfver Falköpings Bollklubb med 4 – 3.

1910 Nr 31 Ons 20 Apr: Fotbollsmatch spelades å hästhagen i Söndags e.m. mellan Falköpings Bollklubb   lag II och Idrottsföreningen Göta Lag II, hvarvid de sistnämnda segrade med 6 mål mot 0.

Nr 36 Lör 7 Maj: Fotboll. Kristihimmelsfärdsdag spelades här å Hästbacken tvänne fotbollsmatcher. Den andra stod emellan Herrljunga idrottsförening lag 1 och Falköpings Bollklubb lag 1 hvarvid Herrljungalaget segrade med 7 mot 3.

Nr 39 Ons 18 Maj: -I Sköfde spelade annandagen Falköpings Bollklubb lag 1 mot Sköfdekamraterna lag II Resultat 3 – 3

1909 föreningen Örnen från Stenstorp

Nr 48 Ons 16 juni: här i söndags -Samma dag utkämpade föreningen Göta å Ranten, en dust med föreningen Örnen från Stenstorp, hvarvid Göta vann med 10 mål mot 0.

1909 Trädets Fotbollsklubb

Nr 87 Lör 30 Okt: Fotbollsmatch utspelades förliden vecka mellan Trädets Fotbollsklubb och Göta Fotbollsklubb å Ranten lag 1. De senare segrade med 5 – 0. Men en annan gång torde de segern blifva omtvistad, tilllägger meddelaren som påpekar att Trädets bollsparkare efter detta ämna sparka upp sig.

1909 I.F. Vega, Falköping 1910

Nr 88 Ons 3 Nov: Fotbollsmatchen i söndags mellan ¨Vega¨ lag 1 och Göta lag II (2) resulterade i seger för Vega. Målantalet blef 2 mot 2, men segern tillerkändes Vega, emedan Göta afbröt striden före tidens utgång.

1910 Nr 35 Ons 4 Maj: En fotbollsmatch spelades i söndags i Vårgårda mellan Vårgårda I.F. lag 1 och I.F. Vega Falköping lag 1. Matchen slutade med 0 mot 0.

Nr 87 Ons 2 Nov: En fotollsmatch spelades i Vårgårda i Söndags mellan Vårgårda I.F. 1:sta lag och I.F. Vega från Falköpings 1:sta lag. Vega segrade mede 5 – 1.

1913 Falköpings Fotbollsförening

Nr 75 Ons 24 Sep: Fotbollsmatch. I söndags spelades en fotbollsmatch emellan Idrottsf. Kamraterna lag II, Sköfde och Falköpings fotbollsf. Lag I hvarvid det förstnämnda vann med 3 – 2

1914 Nr 40 Ons 20 Maj: Fotbollsmatch, spelades i söndags mellan Falköping Fotbollsförening och Herrljunga idrottsförening hvarmed de förra vunno med 6 – 2 (5-1), (1-1).

Skolor

1908 Nr 84 Ons 21 Okt: En fotbollsmatch mellan läroverksynglingar vid vårt och Alingsås läroverk afsparkades här i söndags och gaf till resultat 3 mot 3.

1909 Nr 42 Ons 26 Maj: -Härvarande samskolas Bollklubb utkämpade i söndags en dust med Alingsås Läroverks Bollklubb som därvid segrade med 7-2

Fotbollsplaner o Idrottsplatser (Hästbacken)

1909 Nr 21 Lör 13 Mars: Idrottsplats å Hästbacken. Med anledning af gjord framställning från Falköpings Idrottsförening att Hästbacken måste afgiftsfritt upplåtas såsom idrottsplats……m.m. text.

1909 Nr 43 Lör 29 Maj: Idrottsplats vid stenbrottet å Ranten. Rantens I.F. hade begärt att idrottsplatsen å Ranten skulle erhålla en storlek af 110X150m, hvaraf 65X100 beräknades till fotbollsöfningar …………………(+mer text byggnadsnämnden m.m.)

1909 Nr 79 Lör 2 Okt: Idrottsplats. Rantens Idrottsförening hade gjort framställning om att under vissa dagar få disponera idrottsplatsen å Hästbacken…….mer text finns

1912 Nr 34 Lör 27 April: Idrottsplatsen å hästbacken. Med anledning af Rantens Idrottsförening anhållan att under sommaren få hålla idrottsöfningar å hästbacken, erhöll drkn liksom i fjol i uppdrag att ordna denna sak.

1914 Nr 38 Ons 13 Maj: Hästbacken. Hr Lindbloms framställning om åtgärder mot supandet och kortspelandet å hästbacken hänsköts till magistraten för effektiv åtgärd.

1914 Nr 42 Ons 27 Maj: Under fotbollsparkning, å hästbacken härstädes i söndags fick skolynglingen Nils Johan Karlsson ena benet afsparkadt.

………………………………… betyder det finns mer text i tidningen

 Kvartersfotboll 1949-1952.

Seriesegrarna EPA

Dokument3

Överst från vänster: Dick Walldén, Björn Hjalmar, Beng Palmkvist, Ove Westerberg, Tore Persson, Bo Westerberg, nederst till vänster: lagledaren Urban Lundberg, Lennart Jonsson, Leif Bergkvist. Jerry Bruto, Roland Wallgren

Dokument4

Dokument5

Kvartersfotboll 1949-1952

 

Hemsidan!

 

Nu har jag äntligen fått klart med hemsidan från IdrottOnline, samt Västergötlands Idrottsförbund och SISU! Det är en del att åtgärda och rätta till. Vår ”länk” till denna är nu www.falbygdensihs.se Jag har även meddelat Falköping.Nu, samt Kommunen så den finns även där att ”länka på!” Vi finns numera även på FACEBOOK, där vi fått många ”vänner!” Jag har dessutom en ”back up” på min blogghttp://golfarenurban.blogspot.com, om någon ännu en gång skulle ta bort det jag gjort på vår hemsida.

 

Dokument6

BILDER på Fotbollslagen i Falköpings Kommun. Äntligen har Arne Nilsson, Per-Olof Markrud samt Nils Qvist gjort klart bilder och namn på i stort sett samtliga fotbollslag i vår kommun, bra jobbat!

Hej på er! Här kommer lite synpunkter från Gillis Hellberg och historik! Hör gärna av er om ni har något att bidra med! Urban Lundberg

From: gillis.hellberg@telia.com Sent: Wednesday, December 05, 2012 4:14 PM To:urban.golf@comhem.se Subject: Sv: idrottshistoria på Falbygden/Urban

Hej Urban.

Intressant läsning som satte igång lite egna funderingar. Vet inte om det är intressant eller platsar, men nu är det i varje fall framfört. Ta det som ”Hellbergska funderingar” Ni kanske redan har med det nedansagda i andra sammanhang och So far so well i så fall. Hälsar Gillis ——- *Till Falköpings Simsällskap bildades slutet 60-talet på initiativ av Eric Hjelmer Supporterklubben Trossen. Jag var med så länge ungarna simmade. Gjorde mycket gott. Finns den kvar? Birgit Holm kanske vet? *Den alpina sporten i Fkp har ju haft en enorm utveckling, borde kanske få mer uppmärksamhet. Det är den värd*Överhuvudtaget utvecklingen med spår m.m. på Mösseberg borde kanske nämnas mer om*Nedanför gamla/första slalomnedfarten fanns det en skyttepaviljong, som på 60-talet fungerade som skidstuga för skidburna. Det måste alltså funnits en skjutbana där uppe någonstans. Vem som drev det vet jag inte. * Det har i varje fall funnits en jaktskyttebana nere på Mossen, tror inte den finns kvar Vet inte vem som drev den. F.d. stadshusvaktmästare Leif Andersson kanske vet. *Det fanns förr en vattenskidåkarklubb som körde på Stråken. Framlidne byggmästare Malmehag var med och jag tror även Kristian Fors. Vet inte om det var ngn tävlingsverksamhet eller bara nöje. * Det nämns inget om alla hästsportföreningar som finns, och har funnits, i kommunen. Absolut värda att tas med. Bl.a. körde Nisse Gyllensvaan fyrspann i elitsammanhang. Morgan Brattberg på Motellet vet mer. Och Anna Nyberg kan massor om hästsportföreningarna i kommunen.*Flygklubben kanske är värd att nämnas.*Åsarp heter numer Åsarp/Trädets IF*Speedway-en för tusan! Glöm inte den. Finns hur mycket know som helst på Motorcykelmuseet. Det kördes också stock-car på motorbanan den gång det begav sig.*Falköpings Motorklubb är värd ett avsnitt kanske *Boule-alliansen kanske ska med på ett hörn *På 60 talet var ju Korphandbollen hur stor som helst. Publikrekordet i Odenhallen står sig nog än. Borde uppmärksammas. *Vet inte om det numera finns ngn biljardklubb i stan, men det har i varje fall funnits Framlidne optiken Olle Karlsson var en hejare på biljard när det begav sig. *Sen har vi sportdansklubbarna. Har i varje fall funnits ett par stycken. Trandans o/e HV-dans vill jag minnas att de hette. De kanske håller på fortfarande vad vet jag? *Freespee-golfen på Mösseberg, drivs inte den som någon förening??? *Orientering nämns det inte mycket om i förteckningen. Här har ju ändå anordnats en VM-etapp i kommunen. Och vi har många duktiga orienterare. *Falköpings Sportdykarklubb, vet inte om den finns fortfaranden men de har i varje fall funnits*Lerduveskyttet borde inte det vara med? Det är i varje fall någon där som tillhör sverigeeliten. Skam vet om det inte t.o.m. var i europaeliten. Bengt Abelson vet namnet på denna någon. —-oooo—- Får jag mer i huv´et hör jag av mig/Gillis 2012-12-05

IDROTTSHISTORIA i Falköpings KOMMUN.

(2012-12-04)

Sammanställt av Urban Lundberg.

1892. Bildades Falköpings Skyttegille. Detta var idrottsföreningen med de äldsta anorna.

1896. Bildades Vartofta Skyttegille.

1900. Bildades Sörby Skytteförening

1901. Bildades Kinneveds Skytteförening.

1903. Bildades Odensbergs Skytteförening

1905. Bildades Åsle Skytteförening. 1965 sammanslogs föreningen med Odensberg och bildade Sörby/Odensbergs Skytteförening.

1907. Bildades Rantens IF som tränade på Kvarnabacken.

1909. Blev Rantens IF distriktsmästare genom att besegra Elfsborg i finalen.

1919. Bildades FGIS (Falköpings Gymnastik & Idrottssällskap) av herrarna, Carl Westerberg, Erik Elgh, Isak Kroschhevsky. På programmet hade man, fotboll, gymnastik, fri idrott samt skidor.

1919. ansökte man hos kommunen om tillstånd att använda Hästbacken som Idrottsplats vilket tillstyrktes.

1919. Den 10 juli bildades Stenstorps Idrottsförening av: B Howland, Harald Hellqvist Nils Lundkvist, Elof Pettersson, O Dahlenborg samt Olle Pettersson. De var 33 medlemmar som erhöll 33,78 kr som startkapital från en föregående kassa. På programmet fanns: fotboll, friidrott, orientering och skidor. Man arrenderade till en början marken som sedermera blev ”Sportvallen.”

1919. Bildades Slutarps IF med Harry Nilsson som dess först ordförande. Det spelades på en träningsplan utanför Mönarps Herrgård. 1922 Hyrdes Tångavallen och iordningsställdes. Tångavallen köptes 1939 0ch byggdes ut med en klubblokal 1959.

1919. Bildades Kinnarps IF. Det äldsta protokollet som är från 1920 berättar att programmet är: fotbollssparkning hoppning, löpning, cykel, kulstötning, diskuskastning, spjutkastning, gymnastik och dragkamp.

1920. Bildades Nordstjärnan av några ”utbrytare” från FGIS.

1921. Ansöktes tillträde i fotbollsförbundet av Nordstjärnan, som då bytte namn till Falköpings Bollklubb.

1923. Bygger FGIS Omklädningslokaler på Hästbacken.

1923. Föreningen för Idrottens Främjande startas.

1924. Den 17 juni bildades Broddetorps Gymnastik & Idrottsförening, främst genom Kurt Dahlen och Hilding Abrahamsson. Samling skedde i ordenshuset. Till förste ordförande valdes Carl Blomkvist. Verksamheten var att under sommaren bedriva, fri idrott och under vintern gymnastik.

1925. Bytte Falköpings Bollklubb namn till IF Kamraterna. IFK Falköping blev då medlem i Kamratföreningarnas riksorganisation.

1925. Invigdes Idrottsplatsen i Falköping so senare skulle få namnet ”ODENPLAN!”

1925. Floby IF II startar med fotboll på marknadsplatsen Floby I hade en del verksamhet från 1908

1927. Bildades Mössebergskamraterna och hade sin plan på Bestorp. De blev senare sammanslagna med Mössebergs IF.

1928. Bildades Falköpings cykelklubb på initiativ av Sigge Lindström. Ändamålet från början var att bedriva cykelåkning som motion. Men redan första året kom den första tävlingen, Hermesloppet med Sigvard Halvorsen som segrare Klubben har genom åren haft många framgångsrika åkare. Under 80–90-talet var de en elitklubb, där bl. a Jan Karlsson och Glenn Magnusson varit framgångsrika.

1930. Den 26/4 bildades Grolanda IF. Fotboll och friidrott stod på programmet. Bollplanen fanns på Höverö och 1958 höll man till på Grolanda Idrottsplats vid Björkåsen.

1930. Bildades Idrottsföreningen Göta i Åsarp. Namnet fick ändras till Åsarps Idrottsförening när de inträdde i Riksidrottsförbundet.

1932. Bildades Tomtens IF och fick sin fotbollsplan i Bruksbyn norr om Torbjörntorp.

1932. BANDY. Det var ett starkt bandyintresse inom FGIS och IFK och önskemål om en bandybana framfördes. Det spelades matcher mellan ”Rantens och Stan´s lag”. Något år spolades idrottsplatsens fotbollsplan, men mest spelades det på Hulesjön/Stadssjön och på ”Pankis” (Skogsjön på Mösseberg) 1944-47med skottning av hemmalaget för match. Bandylagen som förekom var: FGIS 1933-37, FAIK 1944-47, IFK 1936-38 samt 1943-47. 1938 hade FGIS och IFK ett gemensamt lag för seriespel i Östra Skaraborg. 1944 hade Falköping tre bandylag; FAIK, IFK samt KFUM. Efter 1947 återstår enbart KFUM som går upp i Västgötaserien med match mot uppåtgående Villa Lidköping resultatet blev 1-7.

1963-1966 är det Falköpings Bollklubb som sysslar med bandy med spel i centralserien 63-64 samt spel i Västgötaserien 64-66.

Under 90-talet har bandy spelats av Sätuna Bandyklubb som då var ensamma i kommunen att spela bandy. Man höll till på Hornborgasjön och Bergsjö. Senare hade man en egen bana vid Ugglum. Seriespelet bedrevs på Ållebergs gymnasiets landbana. Vid mildväder åkte man till Billingehus konstfrusna bana.

Seriespel har även utövats av Floby IF, Vartofta SK, Åsarps IF samt Uddagårdens IF i centralserien och Valtorp spelade i Annonsbladets Serie.

1933. Mössebergskamraterna byter namn till Rantens IF.

1934. Bildades FABK (Falköpings Atlets & Brottarklubb) Initiativtagare var Gustav Johansson som samlade brottningsintresserade. Man höll till i Sigurds Lokal (Vid Järnvägsgatan, det har varit dans- och möbellokal mm).

1935. Bildades Frisksportarklubben Falken. På programmet fanns: frisksport, gymnastik, friluftsliv och senare orientering. Man höll till i Gamla Folkets Park på Mösseberg. FK Falken hade även ett framgångsrikt basketbollag (korgboll hette det då!) Man spelade i Läroverkets gymnastiksal flera turneringar.

1937. Bordtennisen tar fart. Det fanns tre klubbar. Falköpings BTK, Pingpongklubben 37 samt BTK Virgo. De höll på till 1940.

1941. Hade FAIK en bordtennissektion.

1950. Fanns två klubbar, Villa BTK och Makape.

1953. KFUM startade även med bordtennis.

1957. Bildade även IFK Falköping en bordtennissektion, som senare har dominerat bordtennisen med många framgångar.

1938. Bildades Falköpings Tennisklubb. Man anlägger en tennisbana på idrottsplatsen vid Odenplan samt en tennisbana i Mössebergsparken.

1940. FGIS samt Rantens IF går samman och bildar Falköpings AIK. Man fortsätter med sektionerna, fotboll, friidrott, gymnastik, skidor, orientering samt gång.

1942. Bildades Gudhems IF av trion; A Ljungmark, E Johansson samt A Sääf. På programmet hade man gång och skidor som första verksamhet.

1943. Bildades IK Wilske med stor verksamhet inom fri idrott, skidor och orientering. De höll till på Wilskevallen, där även Wilske BK spelade fotboll.

1944. Den 31 mars bildades Vartofta SK.

1946. Bildades Valtorps IF och anmäler fotbollslag till Billingeortens Pokalserie. Hemmamatcherna spelades på Rössberga Idrottsplats. Senare på egna anläggningen ”Brovalla.”

1946. FAIK startar en ishockeysektion och spelar sin första match mot Sörhaga på en rink vid Medborgarplatsen utanför Centralskolan.

1947. IFK startar även en ishockeysektion och spelar seriespel från 1948.

1956. Upphör FAIK och IFK med ishockey och FIK Falköpings Hockeyklubb bildas.

1974. Återupptar IFK ishockey och har en intern pojklagsserie. Man håller till på Ållebergs rinkens Konstfrusna.

1984. Invigdes den moderna Ishallen. IFK representerar numera Falköpings ishockey.

1949. Bildades Falköpings Tyngdlyftarklubb. Initiativtagare var; Arvid Källermark, Georg Lake, Lennart Klaar och Karl-Erik Paulsson. Man startade sin verksamhet i IOGT Falbygdens Lokal.

1953. VOLLEYBOLL. Volleybollspelet kommer i gång i Floby genom att Rune Nilsson samlar ungdomar till spel och matcher. I Falköping var det FK Falken som 1965 var först ut med ett lag i seriespel. 1973-76 hade Fk Falken både ett herr –och damlag.SMU IF ett herrlag och Tiarps VK ett damlag. 1976 gick dessa klubbar tillsammans och bildade Falköpings Volleybollklubb som representerade volleybollen i centralorten.

1961. Bildades Floby Volleybollklubb. Det blev snart spel på elitnivå med svenska mästerskap och spel i elitserien.

1954. Bildades IK Albion. På programmet fanns fri idrott, orientering samt skidlöpning inom Stenstorpsområdet. Albionstugan byggdes på Brunnberget, där det även anlades elljusspår och slalombacke. En föregångare var IS Albion som startade 1947.

1955. FAIK startar med handboll. Första seriespelet var 1955-56. Hemmamatcherna spelades i Skara.

1956. IFK får inträde i handbollsförbundet och har 1958 A-och juniorlag i spel. 1961 lägger man ned A-lags handbollen och 1964 sektionen.

1957. Odenhallen är färdigbyggd och FAIK fortsätter med sina handbollsframgångar för sina herr – dam – och ungdomslag.

1956. Bildades Badmintonklubben Falan. Initiativtagare var Sylve Angelöf och Rolf Johansson. Sylve valdes till dess förste ordförande. Träning i Centralskolan och sedan i Odenhallen där även serie – och turneringsmatcher spelades.

1957. Odenhallens Bowlingshall öppnas. Nu bildades BK Balder, BK Oden, FAIK Bowling samt SJ Bowling. Senare kom även pensionärsbowlingen.

1958. Bildades Falköpings Korpförbund och startade med mästerskap i Hockey-Bockey (Rinkbandy). Det var en livaktig verksamhet med speciellt korphandboll. Publikrekordet vid korpfinalen 1958 var 1 426 personer. Det var matcher två ggr/vecka med nästan fullsatta läktare.

1960. Bildades Falköpings Bågskytteklubb i Arkivators lokaler. Man tränade i Odenhallens skjutbana. 1962 hade man skjutning vid utsiktstornet. Nu håller man till vid Mossvägen samt i Odenhallens nya skjutbana.

1965. Bildades Falköpings Golfklubb. Initiativtagare var Tore Lindblad, Nils Magnusson, Stig Beremark och Bengt Torstensson. Anläggning hade 1965 först 9-hål och 1973 18.hål. Golfbanan finns vid Berga Egendom ca 7 km norr om Falköping och har idag en 18-hålsbana samt  9-håls bana. Totalt 27-hål. Den mest kända golfaren är Sofia Grönberg. Klubben har idag (2012) ca 1200 medlemmar.

1965. Simning. Drätselkammaren och en del av stadens idrottsklubbar samlades för att diskutera och organisera simningen. En interimsstyrelse utsågs som då bildade Falköpings Simsällskap. Den 4 september invigdes badhuset och den 1 juli 1966 blev utebassängen klar. Sven-Olof Thomsson var ordförande i början.

1966. Damfotbollen fick vind i seglen genom SGU (Sveriges Godtemplares Ungdomsförbund). Falköpingsavdelningen startade seriefotboll med bl. a storspelare som Agneta Björk i laget. 1976 bildades Falköpings Kvinnliga Idrottsklubb, FKIK och övertog fotbollen efter SGU. Flera kommunklubbar som, Stenstorps IF, Falköpings FK, Vartofta Sportklubb samt Åsarps IF har tagit upp damfotbollen och fostrat förnämliga spelare.

1967. Slalom FAIK bildar en sektion och utvecklar verksamheten till en av Götalands förnämsta. Föregångarna var Falköpings Slalomklubb.

1968. Bildades Kättilstorps IK och startar upp med fotboll på Holmavallen. Jerker Åblad var deras förste ordförande. Kättilstorps IF gick samman med Vartofta SK 1965.

1988. Innebandy. Under 1970-talet växte innebandyn fram med rekordfart och med spel i olika föreningar. FK Falken hade organiserad träning och spelade i cuper- och frisksportmästerskap. Samma år startade ungdomar från denna verksamhet det första kommunallaget i seriespel under namnet FK Falken IBK.

1991. Bildades Falköpings Innebandyklubb och skapade en stor verksamhet för herr, dam samt ungdomsverksamhet.

1996. Kom även Gudhems IF med i seriespel inom Västergötlands Innebandyförbund

1995-96. Förekom även korpspel med flertalet lag.

 

 BASETOOL  Basetool är besöksnäringens främsta verktyg för tillväxt och utveckling.

Basetool är precis det enkla webbverktyg som behövs för att underlätta samverkan mellan destinationens olika aktörer och organisationer. Är ett mycket bra och attraktivt sätt att presentera sitt företag på! Ett bra verktyg att göra sin egen ”Hemsida” med!
Turistbyrån höll utbildning i Basetool onsdagen den 24 oktober 2012.
Rita Linder, som företräder Turistbyrån i Falköping höll i Basetool-utbildningen på ett mycket bra sätt!

Dokument7

Sitter här till vänster om mig (Urban Lundberg). Jag var där för att hjälpa Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap att ”synas” lite bättre genom ”Falköping.Nu” försorg mm…..
Västsvenska Turistrådet (VT) arbetar sedan 1999, med affärsutveckling och marknadsföring av besöksnäringen i Västsverige.
VT erbjuder nu företag att ta del av vad ”basetool” bl a innebär genom att deltaga i ett system som kallats för:Sverige-Norden-Världen. Målet skall resultera i att få fler företag att bli exportmogna i Västsverige.

 

Studiebesök på Lindells Gårdsslakteri.

Dokument8

 Studiebesök på Lindell´s Gårdsslakteri Storegården i Ottravad, tisdagen den 27 mars 2012.

Från vänster i bild, ordföranden Ulf Söderhielm, Kurt Gyllensvaan, vår ciceron Kurt Karlén, sekreteraren Sven-Erik Hellberg, Görgen Green, Arne Nilsson, Nils Qvist, Per-Olof Markrud. Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap hälsades välkommen av Kurt Karlén, som ”klädde på oss” och visade oss runt i fabriken. Lindell´s Gårdsslakteri har nu funnits i 12 år. För tre år sedan brann fabriken ned. Det var i april 2009 som det hände, men det tog inte mer än sju månader så var det full produktion igen i fabriken. I dag omsätter företaget ca 75 mkr på 17 anställda. Företaget har egen uppfödning av grisar och kompletterar med grisar från granngårdarna, nötköttet köps från Skövde slakteri. Prdukterna förädlas sedan på gårdsslakteriet. Vi fick se allt från det att grisen leddes in i slakteriet fram till paketeringen!

Dokument9

Här kommer grisarna.

Dokument10

Nu är grisen död och töms på blod. Skållas och bränns.

Dokument11

Urtagning av inälvor mm. Styckning.
Dokument12

Paketering. Leverans.

Dokument13

Urban Lundberg tackar vår mycket kunnige ciceron för ett mycket intressant besök av ”närproducerade” varor.

 Dokument14

Det finns även en ”värmeugn” på gårdsplanen som tar hand om de rester som blir från produktionen. Den förser de närmaste gårdarna med värme genom kulvertar. Vattenbehållaren rymmer hela 50 000 liter. Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap bildades 5 november 1991 och har idag 171 medlemmar, varav 26 föreningar, som stödjer verksamheten. Föreningen håller till i Odenhallens lokaler, där museet finns.

Vi ställde ut på LEVA BO MÄSSA I Falköping den 13-14 april 2012.

Dokument15

Det är orföranden Ulf Söderhielm till vänster och Urban Lundberg till höger som står framför vår välbesökta monter. Det var en proffsig och mycket välbesökt mässa med mer än 100 utställare som under två dagar visade vad kommunen hade att erbjuda.

INFOHÄFTE OM IDROTTSHISORISKA FRAMTAGET AV Urban Lundberg den 14.4 2012.

Dokument16

 

NOSTALGITRIPP TILL VILSKE KLEVAS IDROTTSMUSEUM den 26/4 2012.

Dokument17

2012.Från vänster i bild ses: Per-Olof Markrud, Lena Fredén, Bo Wallander, Sven-Erik Hellberg, Kurt Gyllensvaan, Nils Qvist, Gunnar Glad, samt vår ordförande Ulf Söderhielm.

Dokument18

Dokument19

skola1

skola2

skola3

skola4

skola5

Lena

Lena visar lite ”konster” för Markrud. Lena Fredén från SISU Idrottsutbildarna bjöd in Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap till museet där Rose-Marie och Bo Wallander sedan ca 40 år samlat på sig nostalgiprylar från 30-talet och framåt. De köpte missionhuset för fyra år sedan och  rustade upp detta till ett mycket sevärt museum.

Falbygdens idrottshistoriska till Helsingborg den 12/8-2012.

Dokument20

Urban Lundberg (tv) intervjuar  sekreteraren Sven-Erik Hellberg Här följer Sven-Eriks berättelse: Sällskapet fick en inbjudan av SISU Idrottsutbildarna att besöka Helsingborgs Idrottshistoriska museum. Detta accepterades med glädje och resan anträddes klockan 0600 vid Odenhallen i Falköping där 12 deltagare samlades för att hämta tidaholmarna, men de uteblev.

Dokument21

Deltagarna med guider. SISU Idrottsutbildarnas representant Anders Johansson mötte oss och vi fortsatte resan mot H-borg med ett stopp på Lagans Motell. Vi var framme ca 10 00 vid färjeläget där båtarna går till Helsingör. Vi vandrade upp i staden till museet, där deras representanter, Hasse Persson och Bo ”Pricken” Persson informerade om sin verksamhet samt visade oss runt i lokalerna. Det var en imponerande anläggning med statyer, bilder, pokaler, klubbmärken och annat som jag tyckte var mycket sevärt och kan varmt rekommendera ett besök. Efter detta minnesvärda besök bar det av mot hamnen igen där vi åt lunch på en av båtarna. Klockan tickade på och nu var det tid att åka till matchen kl 15 00 på Olympia, där vi fick se en underhållande och bra fotbollsmatch med 9 mål, HIF vann med 7-2 över Kalmar FF. Efter lite snabbfika på planen bar det iväg mot Tidaholm och Falköping igen. Busschauffören avtackades efter sin lugna och trivsamma resa. SISU Idrottsutbildarna avtackades även för deras del i detta mycket uppskattade studiebesök. Vi var ”hemma” igen kl 21 00. Vid ”Pennan”, Urban Lundberg

ÖPPET HUS 2012-09-02 på samtliga museer i Falköping

Dokument22

Vår orf.Ulf Söderhielm, Pertti Hämälainen, Nils Qvist, sekreteraren Sven-Erik Hellberg väntar på besökare.

Här kommer några bilder från ”Öppet Hus” som samtliga museer i Falköping hade under söndagen den 2 september 2012 mellan 1200-1600. Det var väl inte så välbesökt hos ”Falbygdens Idrottshistoriska Sällskap” som man kunde önska. Det kom lika många besökare som vi fem som ställde upp. Berodde detta på för dålig marknadsföring eller är intresset inte större?

 

Dokument23

Sven-Erik Hellberg till vänster och Urban Lundberg bjöd på ost från våra sponsorer, Falbygdens Ost samt Falköpings Mejeri.

Dokument24

Vi fick även besök av Anette Gegerfelt som är vice ordförande i Kultur & Fritidsnämnden.